top of page

Onderschat nooit de kracht van een appel!

Bijgewerkt op: 4 jul. 2023


Appels voeden lichaam, brein & ziel! POWER FOOD van bij ons.

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel.

De ontstekingsremmende eigenschappen van deze vrucht maken hem tot een uitstekende keuze bij vrijwel elke ziekte. Hersenontsteking, het prikkelbare darmsyndroom en virale infecties (die tot zenuwontsteking kunnen leiden) zijn enkele aandoeningen waarbij appels een belangrijke rol kunnen spelen met betrekking tot het kalmeren van het systeem door de virale en bacteriële belasting te verlagen die ontstekingen veroorzaakt.De fytochemicaliën in appels maken ze tot een uitstekend voedingsmiddel voor het brein. Appels voeden neuronen en bevorderen de elektrische activiteit.


Appels met een rode schil bevatten anthocyanen en zelfs sporen van malvidine die deels verantwoordelijk zijn voor de rode kleur. Deze pigmenten hebben eigenschappen die obesitas tegengaan en verbindingen die de spijsvertering bevorderen, wat gunstig is voor gewichtsverlies. Appels bevatten ook sporen van flavanoïden, rutine en quercetine die verantwoordleijk zijn voor de ontgifting van zware metalen en straling.

Deze vrucht helpt bij het reinigen en zuiveren van de organen, bevordert de bloedcirculatie naar het lymfstelsel, herstelt een beschadigde huid en reguleert de bloedsuikerspiegel. Appels zijn de ultieme darmreinigers. Terwijl de pectine die appels zit door je darmen heen gaat, verzamelt hij microben, zoals bacteriën, virussen, gist en schimmels en bevordert de uitscheiding ervan. Hij doet hetzelfde met verrotte eiwitten en afvalproducten die in de darmen achterblijven en koloniën van schadelijke bacteriën voeden. Dit maakt appels tot een krachtig middel voor de genezing van bacteriële overgroei in de dunne darm en andere spijsverteringsstoornissen. Appels zorgen op een diep, cellulair niveau voor hydratatie. Ze bevatten belangrijke spoorelementen, elekrolyten en essentiële mineraalzouten die het lichaam helpen bij het weer hydrateren na inspanning of stress.


Heb je één van volgende symptomen, introduceer dan zeker appels in je leven :

Oorsuizen of andere geluiden in het oor, duizeligheid, evenwichtsproblemen, hartkloppingen, zure reflux, hypoglycemie en andere onbalansen ivm bloedsuikerspiegel, mineralen tekort, onaangename lichaamsgeur, symptomen van premenstrueel syndroom, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie, nervositeit, angst, frozen shoulder, gewichtstoename, rugpijn, wazig zicht, hersenmist, pijn in het hele lichaam, hersenontsteking, roos, symptomen van de menopauze.


De appel is een oeroud voedingsmiddel dat ons terugbrengt naar de bron. Hij is één van de eerste voedingsmiddelen die ons troost heeft geboden, dus appels verbinden ons met een gevoel van bescherming. Dit maakt ze tot ideale vruchten als je je depressief, vervreemd, machteloos, nutteloos of waardeloos voelt. Als je je niet gewaardeerd voelt, kan het eten van een appel je helpen. Appels openen een deel van je en veranderen de energie in je en om je heen om geluk en positieve dingen aan te trekken. Ze kunnen je levendigheid terugbrengen, je opbeuren en energieker maken. Dat komt doordat we appels duizenden jaren lang hebben opgeslagen om door de wintermaanden te komen. De appel is een straal van hoop die ons weer in verbinding brengt met het goede leven, wedergeboorte, zonlicht en de zomer.


De appel spoort je aan om volmondig JA te zeggen tegen JEZELF en om door te gaan op je PAD. Een aanmoediging, een aansporing om verder te gaan. Twijfel niet aan jezelf, ga door. Een stimulans in zelfvertrouwen.


Wist je dat:

  • Je in de herfst zelf appels kunt plukken in een tuin of boomgaard? Kijk op internet voor een locatie bij jou in de buurt.

  • Er in de gangbare appelteelt erg veel pesticiden worden gebruikt? Koop appels dus bij voorkeur biologisch.

  • Je de bruine verkleuring op geschilde appels gemakkelijk verhelpt door een scheutje citroensap toe te voegen?

  • Verschillende oude appelrassen, die vrijwel uit de winkel verdwenen zijn, het juist erg goed doen in particuliere moestuinen? Denk aan de Cox en de James Grieve.

  • De meeste vitamines en mineralen direct onder de schil te vinden zijn?

BRONNEN : Anthony Williams, Christiane Beernaert, Julgen Zwaan


Meer weten over natuurlijk écht eten? Zin om je blijer en energieker te voelen? Lees er meer over op mijn website.



bottom of page