top of page

De walnoot, barstensvol nutriënten!

Bijgewerkt op: 4 jul. 2023


Veel mensen voelen intuïtief aan dat walnoten veel kunnen betekenen voor de gezondheid.

Dat klopt inderdaad, want deze noten zitten barstensvol met nutriënten.

Walnoten bevatten nauwelijks koolhydraten, maar zijn vooral rijk aan vet; namelijk meer dan 60%. Een groot gedeelte van de vetten vallen onder het type oliezuur, dat we ook rijkelijk in olijfolie aantreffen. Het merendeel van de vetzuren is meervoudig onverzadigd, in de vorm van omega 3 en 6. Een portie walnoten van 30 gram levert al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega 3 voor een volwassene.

De omega 3 in walnoten bestaat uit alfalinoleenzuur (ALA). Volgens een observationele studie zorgt elke gram ALA per dag voor een 10% lagere kans op overlijden door een hartziekte.

Het eiwitpercentage in walnoten ligt meestal rond de 16%. Verder zijn walnoten bijzonder rijk aan vezels, wat de gezondheid van de darmflora ten goede kan komen.

Kijken we naar de micronutriënten, dan valt op dat walnoten rijk zijn aan vele B-vitamines (zoals B6 en foliumzuur) en vitamine E. Ook zijn walnoten voedzaam vanwege de mineralen kalium, fosfor, ijzer, mangaan, magnesium, koper, selenium en zink.

De walnoten zijn pas echt interessant vanwege de vele actieve plantenstoffen. Denk hierbij aan ellagzuur, catechinen, melatonine en fytinezuur.

Walnoten hebben een hogere antioxidantkracht dan alle andere in het westerse voedingspatroon veelvoorkomende noten.


Wat zegt de wetenschap?

Het is natuurlijk leuk dat walnoten rijk zijn aan vele voedzame stoffen, maar wat kan deze noot nu daadwerkelijk voor je gezondheid betekenen? Dit is specifiek door wetenschappers onderzocht:


#1. Goed voor het brein: als je naar de vorm van een walnoot kijkt, dan valt op dat deze lijkt op het menselijke brein. Een oude volkswijsheid is dat voedingsmiddelen die lijken op een orgaan, ook gunstig zijn voor dat betreffende orgaan. In het geval van walnoten blijkt dit zeker op te gaan. Onderzoekers hebben in meerdere studies vastgesteld dat walnoten een gunstige werking hebben op de hersenfunctie.


#2. Goed voor de bloedvetten: veel artsen schrijven nog altijd cholesterolverlagers voor aan hun patiënten, in de strijd tegen een te hoge cholesterolspiegel. Volgens onderzoekers is het voor deze groep misschien slimmer om dagelijks walnoten te eten, om zo op een natuurlijke manier de cholesterolspiegel te verlagen.


#3. Kan hoge bloeddruk tegengaan: we blijven nog even bij het hart- en vaatstelsel, want sommige studies laten zien dat het eten van walnoten de bloeddruk kan laten dalen.


#4. Goed voor de vruchtbaarheid: wetenschappers hebben vastgesteld dat als jonge mannen dagelijks 75g walnoten zouden eten, de kwaliteit van het zaad qua vorm, vitaliteit en motiliteit (beweeglijkheid van de spermacellen) toeneemt.


#5. Kan veroudering tegengaan: een observationele studie die 50.000 oudere vrouwen over 18 jaar heeft gevolgd, wees uit dat een gezond dieet dat rijk is aan walnoten ervoor kan zorgen dat het risico op fysieke ongemakken 13% lager komt te liggen.


#6. Gunstig bij diabetestype 2: de olie in walnoten kan ervoor zorgen dat de nuchtere bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten met 8% afneemt.


#7. Kan ondersteunen bij het afvallen: walnoten zijn zeer rijk aan calorieën, waardoor je zou denken dat je er snel dik van zou worden. Onderzoek toont gelukkig anders aan. Allereerst blijkt dat de energieopname van walnoten 21% lager ligt dan aanvankelijk werd aangenomen.


#8. Goed voor de darmflora: een studie onder 194 gezonde volwassenen bracht aan het licht dat 8 weken lang walnoten eten kan zorgen voor een flinke toename in gunstige darmbacteriën (38). Deze bacteriën kunnen weer zorgen voor een hogere aanmaak van butyraat, waardoor de darmwand sterker en gezonder wordt.


#9. Kan mogelijk kanker tegengaan: volgens reageerbuisstudies, dierstudies en observationele onderzoeken met mensen, kan het eten van walnoten het risico op bepaalde typen kanker verlagen.

Je kunt walnoten malen en verwerken in salades (vooral met veel bladgroenten zoals in een witlofsalade), yoghurts, granola of haverontbijt.

Een smakelijk walnotenrecept dat de meeste mensen erg kunnen waarderen is een walnotenpesto. Meng met een staafmixer simpelweg een handje walnoten met basilicum, Parmezaanse kaas, olijfolie, knoflook en uiteraard wat peper en zout. Zo creëer je je eigen gezonde beleg voor op glutenvrij brood of een cracker.

Walnoten doen het ook goed in een bananensmoothie met vijgen en/of andere fruit/groenten.

Een andere originele manier om meer walnoten te eten is door deze te mengen met spruitjes of je kan ze ook toevoegen aan een andijvie of boerenkool stoemp.

Je kan ook gehakte walnoten over zelfgebakken bananenpannenkoekjes strooien! Of gewoon zo,…uit het vuistje!


De walnoot doet je naar binnen keren, in je cocon, knus en warm. Om heel dicht bij je eigen kern te zijn. Daar rust te vinden en te vertrouwen op je eigen OER-Kern. Zonder angst en twijfel van wat van buitenaf komt.

Wist je dat:

  • Verse walnoten ook wel ‘natte noten’ genoemd worden?

  • Het hout van de walnotenboom zeer geliefd is voor het maken van meubels?

  • De naam ‘walnoot’ oorspronkelijk betekent: ‘niet Germaanse noot’?

  • Een walnotenboom wel 300 jaar oud kan worden?

BRONNEN: Christiane Beerlandt, a healthy life


Meer weten over natuurlijk écht eten? Zin om je blijer en energieker te voelen? Lees er meer over op mijn website.



Comments


bottom of page